18 feb 2012

O Entroido

En Galicia o Entroido celébrase dende sempre. Os cigarróns son personaxes enmascarados e adornados (coma en Verín) ou os peliqueiros (en Laza), personaxes que se distinguen pola súa animalización: non falan, péganlle á xente e levántanlle a saia ás mulleres.

Os correos van pola veciñanza cos xenerais para que canten ou ofrezan un "viva" nalgunha casa a cambio dunha doazón; os xenerais van vistosamente disfrazados con sombreiros, medallas e fitas que lembran os uniformes do século XIX.

Os disfraces no medio rural sempre foron moi variados, por iso hai homes disfrazados de mulleres e mulleres disfrazadas de homes, de curas ou monxas, etc., moitas veces os que non tiñan disfraces vestíanse co que atopaban por diante.

As comidas máis tradicionais do entroido son: as filloas, a cabeza de porco (tamén chamada "cachucha"), os chourizos, lacón con grelos, caldo, orellas ou bica, entre outras.

Clara Gómez, Miguel Ferro, 1ºS

No hay comentarios:

Publicar un comentario